Adalet nedir, Adalet ne demektir, Adalet anlamı. Bulunduğunuz sayfa " Adalet " hakkında genel görüşleri, Adalet hakkındaki sözlük ve toplum nezdindeki genel bilgileri sunmaktadır. Bu sayfada Adalet hakkındaki görüşleri okuyabilir, Adalet hakkında bildiklerinizi paylaşabilirsiniz.
Adalet, en genel anlamı ile insanların ortak haklara sahip olması için gerçekleştirilen eylemler bütünüdür. ‘’Adalet nedir?‘’ sorusunun cevabı hak, hukuk çerçevesinde ayrım olmadan herkes için aynı yasalara tabii tutulmasının devlet tarafından halka verilmesidir. Adalet kavramı içerisinde ayrımcılık, bireylerin bulunduğu kesime göre yasa çıkarılması, hiyerarşi gibi çifte standart anlamını içeren ifadelere asla yer verilmez.
Adalet kavramı yasalar ile var olur, bu yasalar ise toplumun başında yer alan devletin ilgili birimleri tarafından belirlenir ve halka yaptırımı söz konusu olur. Bu durumun Türkiye‘de ki başlıca örneği Adalet Bakanlığı‘dır. Hak, hukuk çerçevesinde bilirkişiler tarafından belirlenen yasalar, hiçbir ayrım gözetmeden bütün halka uygulanır. Hak ile haksızı en iyi ayırt eden eylem olan adaletin uygulanması, toplum kurallarının düzenini ve toplumun sosyal düzeninin oluşturulup devam ettirilmesine olumlu katkıda bulunduğu için her toplumun görevidir.
Her toplumda uygulanmasının kişi hak ve özgürlükleri çerçevesinde zorunlu olan adalet kavramı, Türkiye‘de belirlenen yasalar ile Adalet Bakanlığına tarafından kendi bünyesinde oluşturduğu kurumlar tarafından uygulanmaktadır. Bu kurumlar; Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu Başkanlığı, Hakim ve Savcı Adayları Eğitim Merkezi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanlığı, Katipler ve Mübaşirler Yüksek Kuruludur. Toplum nüfusunun genişlemesi ile tek bir kurum üstünden bütün ülkeye adalet eyleminin gerçekleştirilmesi adına hizmet verilmesi olanaksızdır.
Bu kapsamda, adaleti oluşturan her bir konu bir adalet dalı haline getirilmiş ve bu her bir adalet organının düzenlenmesi ve halka hizmet edebilmesi adına ayrı kurumlar oluşturulmuştur.
Sizce "Adalet Nedir?"