Milli Egemenlik nedir, Milli Egemenlik ne demektir, Milli Egemenlik anlamı. Bulunduğunuz sayfa " Milli Egemenlik " hakkında genel görüşleri, Milli Egemenlik hakkındaki sözlük ve toplum nezdindeki genel bilgileri sunmaktadır. Bu sayfada Milli Egemenlik hakkındaki görüşleri okuyabilir, Milli Egemenlik hakkında bildiklerinizi paylaşabilirsiniz.
Milli egemenlik kavramının milletin egemen olmasından gelmesiyle birlikte daha geniş anlamı; devletin egemenliğinin belirli kişilere sahip olması değil de tamamıyla millete ait olmasıdır. Burada, anlatılması gereken diğer kavram ise egemenlik derken neyin tam kast edildiğidir. Milletin egemen olduğunu kısmını alıntı yapıp bir açıklama yaparsak; seçimlerin halk tarafından yapılması, seçim sonucunun halkın ortak kararı olması ve ülke adına alınacak kararlarda halkın söz sahibi olabilmesi durumudur. Cumhuriyetçilik ilkesi ile paralel bir biçimde ülkemizde var olan ‘’mili egemenlik nedir?‘’ diye sorulduğunda anlamının da Cumhuriyet ilkesi ile paralel olduğu kesin bir yanıttır. Milli egemenlik tam anlamı ile milli hakimiyettir. Milletin devlete hakim olabilmesi durumunda düşünceleri, fikirleri ve seçim yapma konularında tamamıyla özgürdürler. Özellikle, siyasi seçim mevzusunda Mustafa Kemal Atatürk milli egemenliği yani siyasi hakimiyeti halka vermek istediğini bir çok sözünde belirtmiştir. Bu konuda verilmesi gereken en anlamlı örnek ise; saltanat yönetim sisteminin kaldırılıp demokrasiyi tam anlamıyla içeren Cumhuriyet‘in yönetim biçimi olarak Türkiye‘ye getirilmesidir.
Milli egemenlik nedir? sorusuna Cumhuriyetçilik ilkesinin bütünü olduğuna dair bir cevap verilmesi anlamını kesin bir surette belirtir. Cumhuriyetçilik ilkesinde yer alan birçok maddeyle örtüşen milli egemenlik kavramı özellikle siyasi hak ve özgürlükler konusunda anlam bütünlüğünü bozmaz. Yönetim olarak Cumhuriyet‘in benimsemesiyle seçme ve seçilme hakkı bütün yurttaşlara verilmiş olması özelliği halkın yönetimi ele aldığının bir göstergesidir. Mevcut ilke dahilinde, egemenlik belirli aile veya tek bir kişide değil tamamıyla halkın elindedir. Cumhuriyetçilik ilkesinin saltanata ve demokratik olmayan uygulamalara yer vermesi de yine milli egemenlik kavramıyla birebir örtüşmesini sağlamaktadır. Atatürk, Cumhuriyetçilik ilkesini açıklarken halkın siyasi olgunluğa erişmesini istediğini ve amaçladığını belirtmiştir. Milli egemenlik kavramı da aynı amaç doğrultusunda ilerler. Halkın seçimlere hem seçen taraf hem de seçilen olarak katılmasıyla belirli bir olgunluğa ve tecrübeye ulaşabilen vatandaşlar, bu konuda fikirlerini özgürce söyleyebiliyorlar.
Ülkedeki mevcut yönetimde hakimiyetin tamamıyla vatandaşlarda olması milli egemenlik kavramının en güzel açıklamasıdır. Bununla birlikte milliyetçilik ilkesinin amaçlarından biri olan ulusal birlik ve beraberliğin sağlanması ve ulusal bağımsızlığı savunması ilkesini de destekleyen milli egemenlik kavramında vatandaşların bağımsız bir şekilde ortak bir karar verebilmesiyse esastır. Egemenlik bir toprak parçasında kural ve hukuk koyma anlamını taşır hakimiyet ile paralel anlama sahiptir. Milli yani ulusal kelimesiyle birleşiminden ortaya çıkmış bir kelimedir. Ayrıca milli, millet kelimesinden türemiştir. Millet Arapça kökenli bir kelimedir.
Sizce "Milli Egemenlik Nedir?"