YGS nedir, YGS ne demektir, YGS anlamı. Bulunduğunuz sayfa " YGS " hakkında genel görüşleri, YGS hakkındaki sözlük ve toplum nezdindeki genel bilgileri sunmaktadır. Bu sayfada YGS hakkındaki görüşleri okuyabilir, YGS hakkında bildiklerinizi paylaşabilirsiniz.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın kısaltması olan YGS, Türkiye'de ve bazı yabancı ülkelerde yükseköğretime hak kazanabilmek için girilen ilk sınava verilen addır. Katılanlar, bu sınav sonucunda aldıkları taban ve daha yüksek puanlara göre uygun bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanmış olurlar.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanan, düzenlenen bu sınav Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Her bölümde 40'ar, toplamda 160 adet soru bulunmaktadır. Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girebilmek için katılımcıların bu sınavdan, seçtikleri puan türünde 180 ve üstünde almaları gerekmektedir. Sonuçlar YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6 olmak üzere altı farklı puan olarak açıklanır.
2010'dan beri uygulanan bu sistem, geçmişte farklı isimler ve değişik yapılandırmalarla varolagelmiştir. 2011'den itibaren adaya özel soru kitapçığı uygulamasına gidilmiştir. Hak ihlallerini, kopyayı önlemek amacıyla her katılımcıya kendi fotoğrafının bulunduğu kitapçık verilmektedir.
2010 yılından bu yana uygulanan yeni sınav sisteminin ilk aşamasını oluşturan YGS, daha önceki yıllarda yapılan ancak şimdi tadavülden kalkmış olan ÖSS-1 sınavının devamı niteliğinde gibidir. 40'ar soruluk dört ana bölümdeki ve toplam 160 dakikalık sınavı geçen katılımcılar, bir sonraki Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girmeyi hak etmiş olurlar.
Türkçe Soru Sayısı: 40
Matematik Soru Sayısı: 28
Geometri Soru Sayısı: 12
Tarih Soru Sayısı: 17
Coğrafya Soru Sayısı: 14
Fizik Soru Sayısı: 14
Kimya Soru Sayısı: 13
Biyoloji Soru Sayısı: 13
YGS sonucunda adayların 6 tür YGS puanları hesaplanacak.
YGS-1: Türkçe’nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik’in ağırlığı yüzde 40, Sosyal’in ağırlığı yüzde 10, Fen’in ağırlığı yüzde 30 olarak belirlendi.
YGS-2: Türkçe’nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik’in ağırlığı yüzde 30, Sosyal’in ağırlığı yüzde 10, Fen’in ağırlığı yüzde 40 olarak belirlendi.
YGS-3: Türkçe’nin ağırlığı yüzde 40, Temel Matematik’in ağırlığı yüzde 20, Sosyal’in ağırlığı yüzde 30, Fen’in ağırlığı yüzde 10 olarak belirlendi.
YGS-4: Türkçe’nin ağırlığı yüzde 30, Temel Matematik’in ağırlığı yüzde 20, Sosyal’in ağırlığı yüzde 40, Fen’in ağırlığı yüzde 10 olarak belirlendi.
YGS-5: Türkçe’nin ağırlığı yüzde 37, Temel Matematik’in ağırlığı yüzde 33, Sosyal’in ağırlığı yüzde 20, Fen’in ağırlığı yüzde 10 olarak belirlendi.
YGS-6: Türkçe’nin ağırlığı yüzde 33, Temel Matematik’in ağırlığı yüzde 37, Sosyal’in ağırlığı yüzde 10, Fen’in ağırlığı yüzde 20 olarak belirlendi.
Sizce "YGS Nedir?"